Dolderstraat 88, greenwashing voor “Wijk elders?”

Index:

Deze pagina is wat ons betreft een experiment. Immers het gaat niet om een project of activiteit van de Stichting Wageningse Eng, maar om een vergunningsaanvraag.

En toch is het de moeite waard om aan deze omgevingsvergunning ruim aandacht te besteden. De vergunning behelst het plaatsen van apparatuur (warmtepompen, ketels en zogenaamde dry-coolers) in de voormalige kantine/kleedkamers van de VADA korfbal vereniging en op een stuk van het kunstgrasveld buiten. En draagt in niets bij aan de kenwaarden van de Eng, genoemd in de Visie Wageningse Eng.

Het tweede aspect van de het experiment dat we graag iedereen uitnodigen hun bijdrage te leveren. Dat geldt zeker voor omwonenden, bewoners van de Benedenwijk (het gaat om hun warmtenet) en projectmanagers. We zetten tevens op deze pagina de reactie mogelijkheid open, wel gemodereerd om narigheid te voorkomen.

Een terugblik
Toen we in 2019 gevraagd werden hoe we dachten over een pomphuis plus attributen hoek Dolderstraat/Diedenweg zagen we niet veel problemen. Natuurlijk, het draagt niet bij aan de Visie, maar de energie-transitie werd belangrijker en dus was de gedachte “dan moet de Eng ook maar een steentje bijdragen”. Het pomphuis zou gebouwd worden op het stuk land van de gemeente tussen de VADA kantine en de Diedenweg. De reden waarom men deze locatie koos is helder: de wijk wilde het pomphuis niet in de wijk.
Mondeling sprak men van nauwelijks geluidsoverlast: “och 30-35 dB” ”Als op de Dolderstraat loopt?” “Ja”.
Dat was niet helemaal de waarheid, we kunnen het verkeerd begrepen hebben, maar die 30 – 35 dB bleek later het niveau te zijn op de gevels van de huizen rondom, dus zeg op 75 meter en verder. Dat werd duidelijk in het rapport van HaskoningDHV oktober 2019. De pompen, ketels en dry-coolers produceren 80 dB als je er naast staat. En ook het nieuwe rapport van DGMR geeft deze waarden: Dry-coolers op halve kracht 79 (500 rpm) en op volle kracht (997 rpm) 89 dB!
In 2020 deed zich een opportunity voor: door het subsidiegeld aan te wenden, kon de gemeente het terrein van de VADA kopen en werd besloten de pompen, ketels, etc te plaatsen in de gebouwen, met alleen de dry-coolers nog buiten op het kunstgrasveld.
In 2023 werd besloten het WKO-principe (Warmte-Koude-Opslag in de bodem) los te laten en over te gaan naar ‘normale’ warmtepompen. Men sprak over dat de boringen tot 50-100m diep niet door konden gaan vanwege graven van 3000 – 5000 jaar oud. Of het waar is? We hebben het alleen van horen zeggen.

En nu verder
Dus ja, het is allemaal rommelig, onduidelijk en dat maakt de Stichting achterdochtig. Derhalve tijd voor het eerlijke verhaal en laten we proberen dat hier te duiden over de komende periode tot eind dit jaar, in acht nemende:

 • De gemeenteraad gaat in januari besluiten of er een vergunning mag worden aangevraagd. Belangrijke vergadering 15 januari as.
 • Als de raad positief is, gaat het Warmtenet een vergunning aanvragen. Ongeveer tot maart/april, inclusief 6 weken inspraak
 • Daarna wellicht lopende procedures tot eind 2024.
 • Want in 2025 wordt de riolering aangepakt en moet meteen ook de infrastructuur (pijpen) voor het warmtenet aangelegd worden.

Bij de raadsvergaderingen geeft men veel documenten en o.a. zienswijzen van omwonenden. Onder Index bovenaan worden deze zaken gelinkt. Het is veel, maar een 5 miljoen euro project is ook niet niks.

We blijven pagina updaten! Stay tuned!
Neem contact met ons op als u vragen heeft of iets wilt laten toevoegen aan de Index. Of reageer hieronder.

 

7 gedachten over “Dolderstraat 88, greenwashing voor “Wijk elders?””

 1. Hi Marten, mijn eerste reactie is: wanneer het allemaal zo “ rommelig en onduidelijk” is zou ik zeggen dat de Stichting de gemeenteraad zou moeten adviseren ( een ongevraagd advies kan volgens mij altijd) om geen vervolgstap te zetten zolang het beeld onhelder is. Het te verwachten verweer dat er op 15 januari geen onomkeerbare stappen gezet worden overtuigd mij niet echt want waarom moet er dan een besluit genomen worden?
  Mvg
  Paul

  Beantwoorden
 2. Dag Paul, je hebt gelijk en we zijn met die gedachte ook opgericht door de gemeente in 2009. De praktijk is helaas anders en we kunnen met moeite onze gedachten overbrengen, worden zelfs vaak als “niet belanghebbend” aangemerkt.
  Na 15 jan. zijn er nog vele mogelijkheden. 😉
  Marten

  Beantwoorden
 3. Всем привет)
  Будучи студентом, я наслаждался учебой до тех пор, пока не пришло время писать диплом. Но паниковать не стоило, ведь существуют компании, которые помогают с написанием и защитой диплома на отличные оценки!
  Изначально я искал информацию по теме: купить диплом в калуге, купить диплом в магадане, купить диплом в асбесте, купить диплом в симферополе, купить диплом старого образца, затем наткнулся на https://trcgroup.org.uk/burn-out-in-lockdown?unapproved=39661&moderation-hash=a57daf3342738faff72d3bb877997ffb#comment-39661, где все мои учебные вопросы были решены!
  Удачи!

  Beantwoorden
 4. Привет!
  Где заказать диплом по необходимой специальности?
  Мы готовы предложить документы техникумов, расположенных на территории всей России. Они заверяются всеми необходимыми печатями и подписями.
  https://tetsu-o.biz/2024/06/08/Реально-ли-купить-диплом-о-среднем-образовании
  Успехов в учебе!

  Beantwoorden
 5. Привет!
  Где купить диплом специалиста?
  Купить документ университета можно у нас. Мы предлагаем документы об окончании любых ВУЗов РФ. Вы сможете получить диплом по любым специальностям, включая документы СССР. Гарантируем, что при проверке документов работодателями, никаких подозрений не возникнет.
  http://www.chabab-belouizdad.org/forum/viewtopic.php?f=21&t=550&p=58893
  Хорошей учебы!

  Beantwoorden

Plaats een reactie