Gisteravond 10 juni was er weer een politieke avond met als één van de onderwerpen het warmtenet voor de Benedenbuurt en de locatie van de energiecentrale voor dit alles, Dolderstraat 88, onderdeel van de Wageningse Eng.
Het ging om twee zaken, als eerste een garantstelling door de gemeente van 5 (!) miljoen euro, want anders willen de banken geen leningen geven. Dus naast de 5 miljoen subsidie die reeds gegeven is. Ja, dit project gaat echt naar de 15 miljoen toe. Ten tweede het goedkeuren van de vergunning. De vragen van de raadsleden spitsten zich vooral toe op het geluid, of beter gezegd, de hinder die de omwonenden hiervan zouden kunnen hebben.
Juridisch is er niks aan de hand zo lijkt het. Immers, theoretisch blijft men onder de norm. Ok, je hoort het wel, maar juridisch niks in te brengen.
Maar dan komt er een interessante periode. Pieternel Claassen benadrukt in haar betoog dat niet alleen dat energiecentrale daar moet staan waar men de warmte ook gebruikt, maar een belangrijk aspect onderbelicht blijft: bouw dit warmtenet modulair! Maw u blijft hangen in een grote energiecentrale, maar de vernieuwing en innovatie gaan hard en de voorgestelde oplossing is achterhaald. Wat trouwens beaamd werd door de Stichting, die ook insprak. Vervolgens komt Rien Bor (Stadspartij) met de vraag waarom hij geen inzage krijgt in het gasverbruik van de wijk? Gelukkig heeft Rien een whizz-kid in huis en die toverde uit de publieke data van de gasleverancier de getallen. Rien was nog bescheiden in zijn antwoord: Het verbruik is in de jaren 2018 – 2023 met 30% (!) afgenomen. In werkelijkheid is het bijna de helft, 50%!
Alle berekeningen (hoe groot moet de energiecentrale worden) gingen uit van 2018/19. De centrale kan dus kleiner, toch?
“Nee hoor”, volgens wethouder Bijleveld, “we gaan deze voorgestelde installatie bouwen, want het kan zomaar zijn dat er een wijk aan toe gevoegd moet worden”.
Pieternel Claassen schreef gekscherend in haar betoog:
“De locatie op de Eng is in strijd met het bestemmingsplan van dit gebied. De gemeenteraad heeft de Visie Wageningse Eng uit 2020 onderschreven met daarin 4 waarden en kernkwaliteiten: 1) een waardevol uniek landschap, 2) cultuurhistorische waarden, 3) ecologische waarden en biodiversiteit en 4) de ‘tuin van Wageningen’. Een warmteopwekinstallatie op de Eng past hier niet bij, of wordt de Eng een energietuin? Met een warmteopwekinstallatie, een weide met zonnepanelen en een paar windmolens om de Benedenbuurt gasloos te maken?”
De wethouder van Groenlinks heeft dit dus blijkbaar wel degelijk in gedachten. Schaamteloos (en het achterhouden van informatie voor de raad?).
Het werd duidelijk dat het warmtenet op de Eng moet komen, ’t is prestige geworden, ieder commentaar wordt moeiteloos ter zijde geschoven. Een meerderheid van de raad wenst de wethouder niet af te vallen. Waarom is mij een raadsel, want als die leden goed nadenken dan is dit project een hopeloos verouderd zooitje en ik roep dan op hun gezonde verstand te laten zegevieren en zelf op onderzoek uit te gaan en niet alles voor zoete koek aannemen folks. Want dat gebeurde gisteren wel degelijk. Een 15 miljoen prestige project dat gedoemd is te mislukken. Linksom of rechtsom, de belastingbetaler gaat betalen.
Over twee weken gaat de soap verder …
Marten Renkema
Ook interessant is dat de getallen genoemd in de rapporten, theorie zijn. Vast goede modellen en bedoelingen, maar niets is zeker. Op mijn vraag aan de ambtenaar, wat als de geluidsgrens wordt overschreden?
“Nou dan gaat er gehandhaafd worden”.
Ik zou dat graag verankerd willen zien in het raadsbesluit. Waarvan acte.