Het wemelt van de beesten op de Eng. En dat hoort ook zo. Van kippen en hanen tot vleeskoeien, paarden en schapen.
Voor deze groep ligt er best wel een uitdaging, namelijk de spagaat van niet mogen bouwen op de Eng en toch schuilplaatsen willen creëren voor het de beesten. Ook in de visie is daar aandacht aan besteed en u kunt altijd bij ons terecht voor advies.
Woensdag 2 april 2025 is de SWE in gesprek geweest met de gemeente. Binnen de gemeente is er een ambtenaar met het aandachtsgebied Eng die regelmatig overleg heeft met de SWE en die graag wat advies wilde over mogelijkheden betreffende wolf wering. Het was een vruchtbaar en fijn gesprek. Duidelijk werd dat het proces als volgt is dat het visiestuk op dit moment omgezet wordt in een uitvoeringsplan waarin uiteindelijk ook wel gehandhaafd gaat worden. Maar zover zijn we nog niet: item voor item gaan we met elkaar in gesprek en worden tips, do’s en don’ts met elkaar besproken.
Het item dat nu vooral met elkaar is besproken zijn de mogelijkheden om afrastering van dierverblijven op de Eng wolf werend te maken. Welke mogelijkheden zijn er en wat is er wenselijk en specifiek toegestaan op de Eng? We hebben naar voren gebracht dat afrastering op de grens van percelen problemen voor wandelaars op kunnen leveren en dat toegestaan moet worden dat de afrastering dan een halve meter naar binnen gebracht mag worden. Met liefst, waar dat ook eventueel gewenst wordt vanuit het hagenplan van de gemeente, met een gesubsidieerde haag erachter. Zo kunnen wandelaars en kinderen afstand houden van stroomdraad. Daarnaast zou ook een paddock gekozen moeten kunnen worden om deze wolf werend te maken. Officieel kan dat nu nog niet omdat een wolf werend raster die niet op de erfgrens staat als bouwwerk gezien wordt ( in het bestemmingsplan). De gemeente moet dit dus specifiek goed gaan keuren. Het lijkt erop dat deze 2 opties het wel gaan halen. Een 3e optie, een mogelijkheid tot op stal zetten, gaat het waarschijnlijk niet redden vanwege de bouwwerken die er dan gaan ontstaan op de Eng.
Verder hopen we eigenlijk vóór de zomervakantie met gemeente en alle dierhouders op de Eng bij elkaar te kunnen komen om de stand van zaken eens met elkaar te bespreken. Maar de zomervakantie is er al snel, dus we hopen echt dat dit gaat lukken.
Afsluitend is er ter advies vanuit de kant van de dierhouders een stuk geschreven waarin mogelijkheden en vooral alles wat er geïnventariseerd is bij dierhouders op de Eng aan behoeften ook een plekje heeft gekregen. Dit stuk is als bijlage bij deze mail gevoegd. Mochten hier vragen over zijn: bel Monique. Zij zit in de adviesraad van de Stichting voor de dierhouders.
Wolvenschade voorkomen [doc]